Sultan Süleyman: Denizde savaşmadan, karada fetih olmaz.

Memleket Bandırma

Yayım Tarihi: 18.03.2014 | Yorum Sayısı: 0 | Görüntülenme: 2173 | Kategori: Hayata Dair

Bandırma haberlerde çoğukez duyulmuş bir ilçedir. Ticaret hacmi yüksek deniz ulaşımı, demir yolu ulaşımı ve karayolları bağlantı noktası olması açısından büyük önem taşımaktadır. Ayrıca askeri bölge olduğundanda stratejik konuma sahip bir memlekettir.

Bandırma

Bandırma’nın kuzeyinde Marmara Denizi ve Erdek ilçesinin kurulu olduğu Kapıdağ Yarımadası, güneyinde Manyas ilçesi ve Manyas Kuşgölü, batısında, Gönen ilçesi, doğusunda ise Bursa ili’ne bağlı Karacabey ilçesi bulunmaktadır.

Bandırma tarihi çok eski osmanlı hatta bizans dönemine dayanır. Tarihte Kizikos, Panderma, Panormos gibi adlar alan Bandırma çok eski bir yerleşim merkezidir. Kuruluşu hakkında kesin bilgi olmayan Bandırma’nın Kizikos’ta yapılan kazılarda bulunan bir lahitten İÖ. VIII-X yüzyıllar arasında kurulduğu düşünülmektedir. Bandırma ilk başta Misya bölgesi sınırları içerisindeydi. Bu yıllarda adı Panormos idi. İÖ. 334’te Büyük İskender, Perslerin elinde bulunan bölgeyi kendi devletinin sırnırları içine kattı. İskender’in ölümünden sonra bölge Romalıların eline geçti. Roma İmparatorluğu’nun 330 yılında ikiye ayrılmasından sonra Doğu Roma İmparatorluğu’nda kalan Bandırma, 1076’da Kutalmış tarafından ele geçirildi; ancak bölge 1106’da tekrar Doğu Roma İmparatorluğu’na geçti. 1830’da Erdek Kazası’nın Kapıdağı Bucağı’na bağlanmış, Tanzimat’tan sonra ayrı bir ilçe olmuştur. 1874’te büyük bir yangın geçiren Bandırma, 1877-78 Osmanlı Rus Savaşı’ndan sonra Kırımlı ve Rumen göçmenlerin gelmesi ile kalabalıklaşmıştır.

Ekonomik Açıdanda zengin olan Bandırma, 2004 yılında yapılan Türkiye’deki tüm il merkezleri ve ilçeler arasında yapılan bir sıralamaya göre, Türkiye’nin en gelişmiş 23. ilçesidir. İlçe bu özelliği ile 33. sırada yer alan Balıkesir kent merkezinden 10 basamak öndedir. Ayrıca, ilçe çeşitli kriterlere göre hazırlanan il yapılabilecek ilçeler sıralamasında 87 ilçe arasından 3. olmuştur.İlçe Balıkesir ili’nin ilçeleri arasında en hızlı gelişen ilçedir. Günümüzde Bandırma, Balıkesir ili’nin sanayi dalında ekonomik merkezi durumuna gelmiştir. 2008 verilerine göre Balıkesir ili’nde en yüksek kurumlar vergisi ödeyen 100 firma arasından 34’ü, ilk 10 firma arasından 4’ü Bandırma ilçesindedir. İlçenin il genelindeki kurumlar vergisi payı %20.6’dır.Yine 2008 verilerine göre il genelinde en yüksek gelir vergisi ödeyen 100 kişiden 17’si, 10 kişiden 5’i Bandırma ilçesindedir. Bu sayılarla Bandırmalı mükelleflerin il genelindeki payı %29’dur.

İlçe ekonomisi 10.000 kişi istihdam etmektedir. Bu istihdam hacminin %50si sanayi, %20’si tarım, %30’u hizmetler sektöründe çalışmaktadır. Sanayi sektöründe çalışan nüfusun %30’u tarıma dayalı sanayide, %10’u kimya sanayisinde, %5’i madencilik, %5’i makine sanayisinde çalışmaktadır.

Balıkesir il ekonomisinin %25’i merkezce üretilirken; %14’ü Bandırma tarafından üretilmektedir

Bandırma’da ticaret genellikle deniz yolu ile yapılır. Ayrıca göç alan bir şehir olduğundan Bandırma Evden Eve Nakliyat sektöründe büyük rekabet vardır. Bandırma Limanı, İstanbul’dan sonra Marmara Denizi’nin en büyük ikinci, Türkiye’nin beşinci büyük limanıdır. Limanın derinliği 12 metredir ve 20 bin grostona kadar 15 adet gemi aynı anda yükleme-boşaltma yapabilir. Bandırma’nın ihraç ürünleri madenler, piliç eti, yumurta, deniz ve su ürünlerinden oluşmaktadır. Yapılan ticaret hacmi 800 milyon $ kadardır.

(Kaynak Wikipedia)

,,,

Henüz not bırakılmamış

Yorum Yapabilirsin
Henüz Yorum Yapılmamış . Bir yorumda da sen ekleyebilirsin !!

Bu site bir hayal ürünüdür. Hayalleri Çalmayalım Dedemize Sahip Çıkalım :)