Mevlana: Kaderde sevmek var ama kavuşmak yok ise şayet, OIsun! VusIata aşık gönüI susmayada razı.

Çizgi izleyen Robot Yapalım #1

Yayım Tarihi: 30.09.2014 | Yorum Sayısı: 1 | Görüntülenme: 3449 | Kategori: Elektromania Kodlamasyon

Lise ve Üniversite öğrencilerin vazgeçilmez yarışmaları arasındadır çizgi izleyen robot yarışamaları, benim içinde bu sıralar yeni yeni ısınmaya başladığım elektronik devrelerinden böyle bir yarışamada kendimi geliştireceğim i düşündüm Sınıf arkadaşlarımdan oluşan bir ekip kurduk bu sene SDÜ bahar şenliklerinde çizgi izleyen yarışmasına katılmayı ve bu yarışmada zirveye oynamak hedefimiz.

Çizgi izleyenler hakkında bir takıp araştırmalar yaptım. Ancak japonların ki kadar hızlı ve kıvrak çizgi izleyen görmedim. Bu kadarmı akışkan olur insanın gözü takip edemiyor artık. Adamlar zaten zirvede anlayacağınız.

Video izlediyseniz ne dediğimi anlamışsınızdır. Peki şimdi ne olacak Türkiye’de baktığımda bu tür yarışmalarda neredeyse araç çizgi harici her yerde gidiyor. Bu bizim milletimizi yermek değil aslında biraz hırslandırıp birşeyler yapmalarını sağlamaktır.

İnternete baktığımda sabit çizgi izleyen motor sürücü devresi, kontrast sensörü, dişlilere sahip 2 adet motor tekerlek ve bu robotun parçalarını barındıracak bir plaka diyebiliriz. Bu malzemeleri aldığınızda bir çizgi izleyen için ortalama fiyatıda 150 liraya falan geliyor. Peki herkes aynı malzemeyi kullanıyorsa ne farklı olabilir diyoruz bu alet nasıl çalışır ve neye göre algılarda bu sağa sola gitmesini sağlar derken işin bu noktasına işte yazılım (Kodlamasyon) giriyor.

Türkiye’de ki çizgi izleyen yarışmalarında aslında yarışı kazanan en iyi programlamayı yapan kişi diyebiliriz. Çünkü nereden baksak ortalama herkes aynı malzemeleri kullanıyor. Peki diyelimki biz yaptık iyi güzel yarışmada da derece aldık peki ne değişicek seneye yine aynı model aynı tasarım aynı pist ve aynı malzemeler ile tekrar monotonluğa bağlayacak.

Benim düşüncem ise şu yönde; bu çizgi izleyen robotlar nedense hep tekerlekli olmuş acaba biz bu tekerlek olayınımı kaldırsak? Yada çizgi izleyen robot dediğimizde aklımıza yarış arabası değilde çizgi üzerinde bir işlem yapmayamı başlasak artık

Buradan yarışı düzenleyen arkadaşlarıma sesleniyorum. Standartların dışına çıkmamız gerek, hayal gücü gerek…

,,

  1. kemal (09 Mayıs 2016 saat: 01:20)

    merhaba ben çizgi izleyen robot yapıyorum fakat pidle 90 derece açıyı dönmüyor ne yapmam lazım ? yardım ederseniz sevinirim
    düz yolda gidiyor ilk virajda yavaş alıyor virajdan sonra hızını arttırıyor 2.ci virajı dönemiyor kp kd değerlerini değiştiriyorum bu seferde ilk dönüşüde almıyor 90 derecelik açıda olmuyor yardım edermisin

Yorum Yapabilirsin
1 Yorum Yapılmış . Bir yorumda da sen ekleyebilirsin !!

Bu site bir hayal ürünüdür. Hayalleri Çalmayalım Dedemize Sahip Çıkalım :)