Mevlana: Soru da bilgiden doğar, cevap da.

Breadboard (Devre Tahtası) Kullanımı

Yayım Tarihi: 22.03.2014 | Yorum Sayısı: 0 | Görüntülenme: 14906 | Kategori: Elektromania

Breadboard devreleri tak çıkar mantığı ile oluşturmamıza yarayan, belli satır ve sütunları kendi aralarında iletken edilmiş devre tahtasıdır. Ayrıca birden fazla breadboard kendi aralarında çentikleri sayesinde birleşetirerek daha büyük devre tahtası elde etmiş oluruz.

Breadboard sayesinde devreleri daha hızlı şekilde oluşturarak test etme imkanı sunar. Bu sayede lehimleme, baskı devre gibi işlemler ile uğraşarak vakit kaybını önler.

Breadboard alt satırda bulunan resimdeki elemandır.

breadboard

Üzerinde beşerli satır ve sütunlarla oluşturulmuş devre elemanlarının bacak yuvaları mevcuttur.

Breadboard satır ve sütunlar arasındaki iletken bağlantıları

breadboard-aciklamaBu satır ve sütunlar yandaki görselde nasıl bir bağlantı kurdukları gösterilmiştir. A, B, C, D, E breadboardu yatay olarak tuttuğumuzda dikey sütunlar kendi aralarında birbirleri ile bağlanmıştır. en altta ve en üstte bulunan “+”,”-” olarak belirlenmiş kısımlarda yatay olarak kendi aralarında iletken edilmiştir.

Bir parelel ve seri devre yapacağımızda bu iletkenliklerini dikkat etmelisiniz. Örnek olarak size doğru ve yanlış olan seri ve paralel devre ve yanlış kurulmuş devre örnekleri göstereceğim.

Breadboard Üzerinde Paralel Bağlantı Örneği

paralel-breadboard-baglantisiResimde görüldüğü üzere dikey olarak belirtilen flu kırmızı çizgiler breadboard yuvaları arasındaki bağlantıyı gösterir. İki direnç bu dikey sütunda birbiri ile paralel bağlanmış olur. Bu olayı birbirlerine lehimleme olarak düşünebiliriz. Bu sayede lehimleme yapılmadan dirençler yuvalara oturtularak paralel bağlantı sağlanmış olur.

 

Breadboard Üzerinde Seri Bağlantı Örneği

seri-breadboard-baglantisiResimde belirtilen kırmızı ile dikey sütunlar breadboard yuvaları arasındaki bağlantıyı simge eder. Sol direncin bitiş noktası ile sağ direnci başlangıç noktası aynı dikey sütuna denk getirilmiştir bu sayede birbirleri ile bağlantı sağlanıp seri bağlantı oluşturulmuştur.

 

Breadboard Üzerinde Hatalı Bağlantı Örneği

hatali-breadboard-baglantisiResimde belirtilen yatay kırmızı çizgi breadboard satırları arasındaki iletken bağlantıyı gösterir. Direncin başlangıcı ile bitiş ayağı aynı satıra bağlanmıştır. Bu durumda akımın direnç üzerinden değilde dirençsiz ortam olan kırmızı çizgi ile belirtilen kısımdan geçmesidir. Bu olay kısa devre olarak bilinir. Yani direnç üzerinden akım geçmez. Hatalı bağlantı yapmış oluruz.

,

Henüz not bırakılmamış

Yorum Yapabilirsin
Henüz Yorum Yapılmamış . Bir yorumda da sen ekleyebilirsin !!

Bu site bir hayal ürünüdür. Hayalleri Çalmayalım Dedemize Sahip Çıkalım :)